България и Северна Македония са зациклили здраво в спорове за прочита

...
България и Северна Македония са зациклили здраво в спорове за прочита
Коментари Харесай

Бучковски: Няма подадени жалби от етническите българи в Северна Македония за нарушаване на правата им

България и Северна Македония са зациклили здраво в разногласия за прочита на събития, станали преди епохи и не могат да намерят общ път към бъдещето.

" Нямаше потребност от декларация на българския парламент - тя не може да бъде по-важна от контракта за добросъседство ".

Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия някогашният министър председател на Северна Македония и основен договарящ с България Владо Бучковски.

" Северна Македония се движи два пъти по-бързо в инфраструктурата. Има обезпечено финансиране за жп линията до Крива Паланка, подготвен е и пътят от Ранковце до Крива Паланка. Ще има и ускорение на връзката Щип-Благоевград, а автомагистралата от Скопие до Щип е подготвена ", сподели Бучковски.

" Няма подадени тъжби от етническите българи в Северна Македония за нарушение на правата им. Промени в конституцията, с цел да бъде вписани българите като държавотворен народ, са невъзможни сега ", съобщи някогашният министър председател и уточни първата неверна стъпка - прекъсването на работата на взаимната историческа комисия.

Бучковски разясни, че работата в комисията от македонска страна е прекратена от 2019 година, " тъй като я обвързаха с предварителните парламентарни избори в РСМ, с цел да стартира смяна в учебниците ".

Според някогашният основен договарящ с България не е нужен консенсус за всички противоречиви персони и събития. Бучковски е безапелационен, че не са нужни периоди за реализиране на единодушие по общата ни история.

" Ефектът от блокадата ускори говора на омразата, тъй като решенията постоянно са в договореностите. За да се решат проблемите на българите в РСМ би трябвало да се смени съзнанието, не е нужна смяна в конституцията непременно ", счита Бучковски.

" Ако за три месеца в новия стадий от договарянията не се върне доверието, ще стигнем до нови проблеми в двете общества ", продължи събеседникът на Българска национална телевизия.

Бучковски акцентира, че първият отрицателен сигнал в връзките е бил отводът на БПЦ да бъде приета за църква-майка на МПЦ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР